160*600 sol
Sitenin sağ 160 600

Samsun'un simgesi: Atatürk Heykeli

GÜNDEM (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.03.2019 - 09:19, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:16
 

Samsun'un simgesi: Atatürk Heykeli

Samsun denildiğinde akla gelen ilk simgelerden birisi de Atatürk Heykelidir. 1931 yılında Avusturyalı heykeltıraş H.Kriphel’e yaptırılan bronz heykel, yalnızca Samsun halkının değil, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağıdır.
Samsun'un en önemli simgesi olan ve Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışını gururlu bir şeklide anlatan heykel, Samsun'un en önemli markası olan Samsunspor'un da armasında yer almaktadır. Samsunspor bu özelliği ile Türkiye'deki tek futbol kulübüdür. Peki, Samsun için çok öenmli olan Atatürk Heykeli'nin tarihçesini merak ettiniz mi? Yanıtı haberimizde...   Samsun’un en önemli simgesi bronz Atatürk Heykeli, Avusturyalı heykeltıraş  H.Kriphel’e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Kasım 1931'de deniz yoluyla Samsun’a getirildi. Vapurdan çıkarılan heykelle birlikte H. Kriphel ve Mayer isimli Viyanalı bir mühendis de Samsun’a geldi.   Gazi Heykeli’nin açılma töreni 15 Ocak 1932 Cuma günü yoğun bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşti. Samsun’un Onur Anıtı olarak ithaf edilen heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metredir. Kaideli olarak ise 8.85 metre. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde, Atatürk, bütün heybeti ile görülmektedir. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu. şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturmakta. Bu oturuşta bir korkusuzluk ve Türklüğün gücünü ifade ediliyor. Sert çelik bir kol kılıca uzanmış. Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar var. Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar görülmektedir. Arkalarında, bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösterir. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak durmakta. Başı halka dönük ve halk ile el ele. Çevresi Türk Ulusu’nun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile dolu.   Merkez Heykelin kaidesindeki yazılar ise şöyle:   a) Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı.  b) Bu heykel Samsun Vilayet halkı tarafından 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.
Samsun denildiğinde akla gelen ilk simgelerden birisi de Atatürk Heykelidir. 1931 yılında Avusturyalı heykeltıraş H.Kriphel’e yaptırılan bronz heykel, yalnızca Samsun halkının değil, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağıdır.
Samsun'un en önemli simgesi olan ve Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışını gururlu bir şeklide anlatan heykel, Samsun'un en önemli markası olan Samsunspor'un da armasında yer almaktadır. Samsunspor bu özelliği ile Türkiye'deki tek futbol kulübüdür. Peki, Samsun için çok öenmli olan Atatürk Heykeli'nin tarihçesini merak ettiniz mi? Yanıtı haberimizde...
 
Samsun’un en önemli simgesi bronz Atatürk Heykeli, Avusturyalı heykeltıraş  H.Kriphel’e yaptırıldı. Heykel bir Alman vapuruyla 15 Kasım 1931'de deniz yoluyla Samsun’a getirildi. Vapurdan çıkarılan heykelle birlikte H. Kriphel ve Mayer isimli Viyanalı bir mühendis de Samsun’a geldi.
 
Gazi Heykeli’nin açılma töreni 15 Ocak 1932 Cuma günü yoğun bir kalabalığın katılımıyla gerçekleşti. Samsun’un Onur Anıtı olarak ithaf edilen heykelin kaidesiz yüksekliği 4.75 metredir. Kaideli olarak ise 8.85 metre. Büyük bir kaide üzerinde şahlanan bir at üstünde, Atatürk, bütün heybeti ile görülmektedir. Gururlu bir anlatımla batıya ve çok uzaklara dikilen bakışları azim dolu. şahlanan atın üzerinde dimdik bir vücut oturmakta. Bu oturuşta bir korkusuzluk ve Türklüğün gücünü ifade ediliyor. Sert çelik bir kol kılıca uzanmış. Kaidenin yanlarında iki kabartma ve öteki yanlarında da yazılar var. Kabartmanın birinde, iskelede sandalın yanında mermi ve cephane taşıyan insanlar görülmektedir. Arkalarında, bir de top arabasının bulunması, savaş anını canlandırdığını gösterir. Diğer kabartmanın ortasında Atatürk, tüm özellikleri ile dimdik, büyük bir zafer simgesi olarak durmakta. Başı halka dönük ve halk ile el ele. Çevresi Türk Ulusu’nun yaşlısı, köylüsü, kentlisi ile dolu.
 
Merkez Heykelin kaidesindeki yazılar ise şöyle:
 
a) Vatanda Milli Mücadeleye başlamak için Gazi, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıktı. 
b) Bu heykel Samsun Vilayet halkı tarafından 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve memleketsamsun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.