İddia ediyoruz! Bu lezzeti başka yerde bulamazsınız!
Samsun denildiğinde akla gelen lezzetlerden bir diğeri de 'Samsun Simidi'dir. Samsun'a gelen her misafirinize mutlaka tattırdığınız, başka bir şehire gittiğinizde de aynı damak tadını bulamadığınız Samsun Simidi, kahvaltı sofralarınızın da değişilmezleri arasında. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın her Samsun ziyaretinde mutlaka yemeyi tercih ettiği Samsun Simidini davetlerinizde de tercih edebilirsiniz. Samsun simidinin eşsiz lezzetinin malzemeleri ve yapımı, sizler için derlediğimiz haberimizde...
Samsun Simidinin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama fermantasyonu kısadır. Hamuru yarı sert olup pekmezle genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi ile karıştırılarak yapılmakta ve bol miktarda susam 100 kg undan üretilen simide 20 kg susam kullanılmaktadır.
Malzemeleri:
Un 100 kg, Su 60 lt, Tuz 1.4 kg, Maya 1 kg, 6 kg pekmez genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi, 20 kg susam
Formülünde yer alan un, maya, tuz ve su uygun bir yoğurucuda yoğrulur. Formülasyondan da anlaşılacağı üzere sert ve sıkı bir hamur hazırlanır. Yoğurma işlemi bitince, hamur 15 20 dk. bekletilir. Yoğurma işleminden sonra tüm işlemlerin 1,5 2 saat içerisinde bitirilmesi gereklidir. Yoğurulmuş ve dinlendirilmiş hamur tezgah üzerine alınır. Önce bir bıçak yardımı ile uzun ve kalın rulolar halinde kesilir. Hamur el yardımı ile 50 100 cm boyunda, 2,5 cm eninde silindir şeklinde yuvarlanır. Hamur daha sonra simit gramajına 50-80 gr uygun olarak küçük parçalara ayrılır. Beklenmeksizin bu parçalara önce rulo şekli verilir. Rulo şekli verilen hamurlar, parmak şeklinde fitil yapılarak el yardımı ile halka şeklinde birleştirilerek yuvarlak hale getirilir.
Yuvarlak halka şekli verilen hamurlar 60x60 ebadında 100 derecede içerisinde 6 kg pekmez genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi kaynayan bakır kazana el yordamıyla oval şekilde bırakılır. İlk başta hamurlar kazanın dibine hareket ederler. Kısa bir süre sonra pekmezli sıvının üzerine çıkarlar. 1 2 dakikalık beklemeden sonra kaynayan pekmezli kazanda haşlanmış hamurlar, delikli bir süzgeç yardımı ile kazandan alınarak süzülmesi için delikli bir kaba ilistir kap bırakılırlar. Hamurlar buradan alınıp susam bulunan tezgâha konularak susamlama işlemine geçilir. Burada iyice susama bulanır ve şekli kontrol edilir.