160*600 sol
Kızılay Web Banner 120X600

12 Altın Plak Sahibi bir usta: Yıldıray Çınar

SAMSUN (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.03.2019 - 10:07, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:16
 

12 Altın Plak Sahibi bir usta: Yıldıray Çınar

Samsun'un yetiştirdiği ender sanatçılardan birisidir Yıldıray Çınar. 40'a yakın sinema filminde rol alan, birçok türkü yazan ve Samsun'un tanınmış simalarından olan Çınar, babasının yolundan gitmeyi tercih edip halk ozanı olmuştur.
1940 yılında dünyaya gelen Yıldıray Çınar, müzik yaşamına ilkokul 2. sınıfta eline aldığı bağlaması ile başlar. ilkokulu bitirdiğinde ise ilk konserini vermiştir. Öğrenimine sanat enstitüsünde devam eder. Okuldaki müsamerelerde konserler verir. Okulun marangozhanesinde saz yapmaya başlayan Çınar, Samsunlu saz yapım ustası Ömer Sinop'un yanında bir süre çalışır ve askerliğini tamamladıktan sonra Samsun Çiftlik Caddesi'nde kendi dükkanını açar. Burada birçok enstrüman dersi verir.    Yıldıray Çınar askerlik yaptığı dönemde, Adnan Menderes'in İspanya seyahati sırasında 'Çarşamba'yı Sel Aldı' türküsünü okur. Menderes, türküyü beğenir ve Çınar'a radyoyu denemesini tavsiye eder. Samsun'lu halk ozanı Yıldıray Çınar, 1962 yılında TRT Ankara Radyosu'nun açtığı sınavda başarılı olur. Radyo ile birlikte yurt içinde tanınır ve ardından radyo programları, yurt dışı turneleri, plak ve film çalışmaları yürütür. En çok bilinen türküleri Çarşambayı Sel Aldı, Sarmaşık Bülbülleri, Aman Dünya Ne Dar İmiş ve Şen Ola Düğün olan Çınar, 12 altın plak ödülünün de sahibi olur.     Plak ve radyo çalışmalarının yanı sıra sinema alanında da boy gösteren Çınar, 1965 yılında 'Aman Dünya Ne Dar İmiş' filmiyle sinema kariyerine başlar ve 1980'lerin sonuna kadar devam ettirdiği sinema kariyerinde, 40'a yakın filmde rol alır. Çınar, ömrünün son dönemlerini ise sade bir yaşam tarzıyla geçirmiştir. Samsunlu halk ozanı Çınar, 2003 yılında Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanır ve 29 Mayıs 2007'de tedavi gördüğü OMÜ Tıp Fakültesi'nde 67 yaşında hayatını kaybeder. Cenazesi bir gün sonra Samsun Büyük Camii'de öğle namazının ardından kılındıktan sonra, vasiyeti ettiği ve onu müziğe yönlendiren Asri Mezarlığı'ndaki ebedi istirahatgahında bulunan babasının yanına defnedilir. Yıldıray Çınar'ın eserleri günümüzde hala ilgi dinlenmekte ve izlenmektedir.
Samsun'un yetiştirdiği ender sanatçılardan birisidir Yıldıray Çınar. 40'a yakın sinema filminde rol alan, birçok türkü yazan ve Samsun'un tanınmış simalarından olan Çınar, babasının yolundan gitmeyi tercih edip halk ozanı olmuştur.
1940 yılında dünyaya gelen Yıldıray Çınar, müzik yaşamına ilkokul 2. sınıfta eline aldığı bağlaması ile başlar. ilkokulu bitirdiğinde ise ilk konserini vermiştir. Öğrenimine sanat enstitüsünde devam eder. Okuldaki müsamerelerde konserler verir. Okulun marangozhanesinde saz yapmaya başlayan Çınar, Samsunlu saz yapım ustası Ömer Sinop'un yanında bir süre çalışır ve askerliğini tamamladıktan sonra Samsun Çiftlik Caddesi'nde kendi dükkanını açar. Burada birçok enstrüman dersi verir. 
 
Yıldıray Çınar askerlik yaptığı dönemde, Adnan Menderes'in İspanya seyahati sırasında 'Çarşamba'yı Sel Aldı' türküsünü okur. Menderes, türküyü beğenir ve Çınar'a radyoyu denemesini tavsiye eder. Samsun'lu halk ozanı Yıldıray Çınar, 1962 yılında TRT Ankara Radyosu'nun açtığı sınavda başarılı olur. Radyo ile birlikte yurt içinde tanınır ve ardından radyo programları, yurt dışı turneleri, plak ve film çalışmaları yürütür. En çok bilinen türküleri Çarşambayı Sel Aldı, Sarmaşık Bülbülleri, Aman Dünya Ne Dar İmiş ve Şen Ola Düğün olan Çınar, 12 altın plak ödülünün de sahibi olur.
 
 
Plak ve radyo çalışmalarının yanı sıra sinema alanında da boy gösteren Çınar, 1965 yılında 'Aman Dünya Ne Dar İmiş' filmiyle sinema kariyerine başlar ve 1980'lerin sonuna kadar devam ettirdiği sinema kariyerinde, 40'a yakın filmde rol alır. Çınar, ömrünün son dönemlerini ise sade bir yaşam tarzıyla geçirmiştir. Samsunlu halk ozanı Çınar, 2003 yılında Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına yakalanır ve 29 Mayıs 2007'de tedavi gördüğü OMÜ Tıp Fakültesi'nde 67 yaşında hayatını kaybeder. Cenazesi bir gün sonra Samsun Büyük Camii'de öğle namazının ardından kılındıktan sonra, vasiyeti ettiği ve onu müziğe yönlendiren Asri Mezarlığı'ndaki ebedi istirahatgahında bulunan babasının yanına defnedilir. Yıldıray Çınar'ın eserleri günümüzde hala ilgi dinlenmekte ve izlenmektedir.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve memleketsamsun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.